Nie bój się popiołu w paszach, karmach i suplementach.
Data dodania: 07-01-2016
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Aktualności
Wielu klientów pyta nas o jeden z elementów analizy chemicznej a mianowicie co to jest ten popiół.
Popiół surowy to nazwa niekoniecznie kojarzy nam się z czymś miłym i zdrowym.
Popiół surowy = Związki mineralne pasz.
Popiół to nie jest dodatek do paszy czy suplementu czyli tani sposób na wypchanie worka z paszą. Jego ilość to informacja o zawartości ważnych składników mineralnych i mikroelementów (np. wapnia, żelaza, magnezu).
Próbki poddaje się spaleniu w wysokiej temperaturze a powstały w ten sposób popiół bada się w celu oceny zawartości składników mineralnych (minerałów, w tym makro i mikroelementów) w masie danego produktu.
Pod wpływem wysokiej temperatury (spalanie próbek przeprowadza się w specjalnych piecach elektrycznych) spaleniu ulega masa organiczna, natomiast pozostaje część nieorganiczna, w której skład wchodzą składniki mineralne.
Dzięki temu możemy określić ile w danym produkcie (znajduje się wapnia (Ca), magnezu (Mg), żelaza (Fe) lub jakiegokolwiek innego składnika mineralnego, który nie uległ spaleniu.
Popiół surowy stanowi zatem materiał wyjściowy do oceny zawartości różnych pierwiastków, które pełnią ważne funkcje w naszym organizmie.
Popiół to produkt spalania w którego skład wchodzą cenne minerały:
magnez
wapń
sód
żelazo
fosfor
potas
bar
siarka
mikroelementy
Wysokiej jakości pasze powinny zawierać 5 do 9 % popiołu. Zbyt mała wartość mówi nam, że produkt jest marnej jakości.
Zbyt duża ilość popiołu sprawia, że staje się trudniejsza do strawienia.
W przypadku suplementów im wyższa wartość tym lepiej.
Popiół surowy to nazwa niekoniecznie kojarzy nam się z czymś miłym i zdrowym.
Popiół surowy = Związki mineralne pasz.
Popiół to nie jest dodatek do paszy czy suplementu czyli tani sposób na wypchanie worka z paszą. Jego ilość to informacja o zawartości ważnych składników mineralnych i mikroelementów (np. wapnia, żelaza, magnezu).
Próbki poddaje się spaleniu w wysokiej temperaturze a powstały w ten sposób popiół bada się w celu oceny zawartości składników mineralnych (minerałów, w tym makro i mikroelementów) w masie danego produktu.
Pod wpływem wysokiej temperatury (spalanie próbek przeprowadza się w specjalnych piecach elektrycznych) spaleniu ulega masa organiczna, natomiast pozostaje część nieorganiczna, w której skład wchodzą składniki mineralne.
Dzięki temu możemy określić ile w danym produkcie (znajduje się wapnia (Ca), magnezu (Mg), żelaza (Fe) lub jakiegokolwiek innego składnika mineralnego, który nie uległ spaleniu.
Popiół surowy stanowi zatem materiał wyjściowy do oceny zawartości różnych pierwiastków, które pełnią ważne funkcje w naszym organizmie.
Popiół to produkt spalania w którego skład wchodzą cenne minerały:
magnez
wapń
sód
żelazo
fosfor
potas
bar
siarka
mikroelementy
Wysokiej jakości pasze powinny zawierać 5 do 9 % popiołu. Zbyt mała wartość mówi nam, że produkt jest marnej jakości.
Zbyt duża ilość popiołu sprawia, że staje się trudniejsza do strawienia.
W przypadku suplementów im wyższa wartość tym lepiej.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Aktualności